Traag draadloos internet. Wat kun je eraan doen? Tips van VARA KASSA en Consumentenbond

Netvisit heeft het modernste en snelste netwerk in de gemeente Veendam. Toch kan het gebeuren dat je internetsnelheid lager is dan je op basis van uw abonnement verwacht. Hoe kan dat? Wie is er verantwoordelijk? Wat kun je er zelf aan doen? Alles over de valkuil wifi. Onderop deze pagina kun je je huidige internetsnelheid testen.

Voordat je de snelheidstest doet is het verstandig eerst te lezen wat de uitslag van de test zegt over je specifieke verbinding. Dit om misverstanden te voorkomen. Twee onafhankelijke video’s van het VARA consumentenprogramma KASSA en van de Consumentenbond leggen uit hoe wifi werkt. En een onderzoek van Agentschap Telecom naar wifi problemen verklaart waarom het vaak mis gaat met wifi.

Wij kunnen je Internetsnelheid alleen via een bekabelde verbinding garanderen.

Agentschap Telecom

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft problemen met zijn wifi-netwerk, zegt Agentschap Telecom. Oorzaak is een te grote drukte op één van de twee frequenties die door wifi-apparatuur worden gebruikt. Vooral in de avonduren, als uw buren ook gebruik maken van het WiFi signaal, zult u merken dat de internetsnelheid via WiFi enorm zakt.
 
Diverse wifi-netwerken thuis en in de directe omgeving storen elkaar door het vollopen van de lagere frequentieband. Steeds meer apparatuur in en om huis is via wifi verbonden met het internet. Al deze apparaten maken gebruik van dezelfde frequenties. Dat maakt het gebruik van wifi steeds problematischer. De downloadsnelheid gaat omlaag en internetverbindingen kunnen helemaal worden verbroken.
 
Dat blijkt uit uitgebreid onderzoek van Agentschap Telecom. Wifi-routers maken gebruik van de 2,4 GHz- en 5 GHz-frequenties. Met name oudere routers zitten enkel op de lagere van die twee frequenties.

 

Wifi-tips van Agentschap Telecom

Agentschap Telecom geeft op zijn site tips om de snelheid van de wifi-verbinding te verbeteren.

 

Wifi is minder snel dan vaste Internetverbinding

Houd er rekening mee dat een draadloze Internetverbinding (wifi) altijd langzamer is dan een vaste verbinding met het Internet. Zeker als er meerdere apparaten in huis gebruik maken van dezelfde wifi-verbinding. Deze apparaten delen dan de beschikbare snelheid. De gemiddelde draadloze snelheid daalt dan. Wij kunnen je internetsnelheid alleen via een bekabelde verbinding garanderen.

Wifi stoorzenders van de buren

De snelheid van een wifi-verbinding kan ook fors worden beperkt door ‘stoorzenders’ van buitenaf. De eerste keer dat u uw smartphone, tablet of computer met wifi wilt verbinden zie je een overzicht met beschikbare wifi-verbindingen in je omgeving. Behalve je eigen wifi-signaal ziet je meestal ook wifi-verbindingen van diverse buren. Als meerdere van deze wifi-zenders op hetzelfde kanaal uitzenden als jouw wifi-verbinding kan jouw Wifi-signaal en snelheid behoorlijk worden geremd.

Externe stoorzenders van andere apparatuur

Daarnaast kun je ook nog hinder ondervinden van stoorzenders waar je op het eerste ogenblik waarschijnlijk niet aan zult denken. Steeds meer apparatuur kan draadloos bediend worden. En maakt daarvoor gebruik van een kleine zender die je wifi-kanaal kan storen. Een babyfoon bijvoorbeeld. Maar ook een magnetron. Een DECT-telefoon. Of een draadloos weerstation dat jij of de buren in de tuin hebben geplaatst.

Video-uitleg over verbeteren wifi-verbinding

Het consumentenprogramma KASSA en de Consumentenbond hebben op YouTube video’s staan waar goed wordt uitgelegd hoe uw wifi-verbinding functioneert en hoe je er zelf voor kunt zorgen dat je wifi-snelheid fors hoger wordt.

Journaal : landelijk probleem met WiFi

 

 

Waarom is wifi thuis vaak zo traag?

Wifi bij mensen thuis is soms zo onvoorspelbaar als het weer. Dan is de snelheid weer teleurstellend en zo nu en dan valt het volledig uit. Zonder dat mensen het zich realiseren, blijkt de ‘schuld’ vaak bij de buren te liggen. Als wifi-gebruiker ben je continu in een burenruzie verwikkeld over wie er nu weer een datapakketje mag versturen en ontvangen. Gelukkig zijn er wiskundigen die deze problemen kunnen oplossen. Hoe? Dat legt Van Leeuwaarden uit met behulp van walkie-talkies.

Vara KASSA: Wat kun je doen tegen een zwak wifi-signaal?

Consumentenbond: Wifi-ontvangst verbeteren

Wie optimaal wil profiteren van de maximale snelheid van glasvezel of kabel dient zijn computer met een kabel aan het internet te verbinden.

Test dus niet via wifi, maar met een computer die via een kabel verbonden is met het Internet.

Netvisit is verantwoordelijk voor de levering van goed Internet tot aan de glasvezelmodem die geplaatst is door onze monteurs. Als je verbinding via de LAN-kabel forst trager is dan de snelheid die je volgens je abonnement zou moeten hebben adviseren wij je om meteen contact op te nemen met onze Helpdesk.

Netvisit kan geen wifi-snelheid garanderen. Er zijn teveel externe omstandigheden die wifi kunnen beperken. Omstandigheden waar Netvisit geen invloed op kan uitoefenen. Wij raden je aan om bij wifi-problemen contact op te nemen met een computerzaak.

En dan nu de speedtest. Hoe snel is je internetverbinding?

Klik hier om naar de speedtest te gaan.